18 Kasım 2012 Pazar

Online Gazetecilik



  • Gazeteler topladıkları ve işledikleri haberleri İnternet ortamında çok daha fazla sayıda ve farklı çevreden kişilere ulaştırabilmek için elektronik gazete sayfaları oluşturmuşlardır. Gazetelerin İnternet üzerinden yayımlanmaya başlamasıyla birlikte ortaya çıkan yeni gazetecilik türüne online (çevrim içi), elektronik veya sanal gazetecilik denilmektedir.
  • İnternet gazeteleri, 1994’ten sonra hızla gelişen ve dünya çapında yaygınlaşan bir iletişim aracı olmuştur. İnternet gazeteleri sayesinde; geleneksel gazetelerin İnternet ortamındaki yayınlarına ulaşabilmenin yanında, yalnızca İnternet üzerinden habercilik yapan web sitelerine de erişilebilmektedir. Bunun yanında bazı kişilerin kendi çabaları ile derledikleri haberleri yayımladıkları kişisel web siteleri de bulunabilmektedir.
  • İnternet gazeteciliği temelde bir kişinin İnternet üzerinden bir tutkusunu paylaşmak, sanal ortamda da olsa yeni insanlarla tanışmak, bir haberi yorumlamak veya kendi çevresinde olan bir olayı anlatmak için web sayfası içerisinde açtığı sayfadır. Çok ucuza hatta bedavaya açılan sayfalar Weblog diye anılmakta ve bunların kullanıcılarına ise Blogeur (tartışmacı) denilmektedir. Bir blog (tartışma listesi), bilgi dağıtımı, bilgi alışverişi için oluşturulmuş teknolojik bir açık oturum platformudur. Bloglar bazen günlüklerle karıştırılsa bile aslında aynı şeyler değildir. Günlük, içerik olarak weblogtan ayrılır, daha kişisel, daha uzun metinlerden oluşabilir.
  • Yine karıştırılan başka bir şey de web sitesi (İnternet sitesi) ile weblogtur. Web siteleri İnternet gazeteciliğinin temelini oluşturur. Weblog bu siteler içerisinde tüm İnternet kullanıcılarına açık özel bir sayfadır. Ancak, “her web sitesinin mutlaka bir Weblog sayfası vardır” diyemeyiz. Başka bir ifadeyle blog web sitesinin bir parçasıdır.
KAYNAKÇA: http://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/modul_pdf/321GM0022.pdf

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder